5 Principii de Baza in Wellbeing

Conceptul de well-being nu are un echivalent exact în limba română, dar se referă, în linii mari, la calitatea vieții și la starea de bine pe care o persoană o poate experimenta. Dezbaterile academice în jurul definiției continuă, iar noțiunea de well-being a atras atenția mai multor domenii. Cercetările desfășurate până în prezent arată că acest proces dinamic presupune atingerea de către individ a unui anumit nivel de vitalitate și de autonomie, desfășurarea de activități pline de sens, demonstrarea adaptabilității la schimbare și a capacității de a interacționa constructiv cu cei din jur. Toate aspectele amintite generează trăiri pozitive, dau omului încredere în sine, îl fac să se simtă împlinit și să considere că viața merge în direcția dorită. De altfel, atingerea și menținerea acestei stări de echilibru a reprezentat dintotdeauna provocarea supremă a condiției umane și principalul scop al fiecăruia dintre noi. În cele ce urmează, îți prezentăm principiile de bază pentru well-being, astfel încât și tu să te poți bucura cu adevărat că trăiești.

1. Stabilește conexiuni!

Tips & tricks: Investește suficient timp în relațiile tale sociale! Menține vie legătura cu familia, cu prietenii, colegii, vecinii și toți cei pe care îi cunoști! Cultivă această latură a vieții tale, pentru că îți va oferi un suport prețios în momentele importante.

Cercetările în domeniu demonstrează că relațiile interumane sunt cruciale pentru obținerea stării de bine. Gradul de satisfacție față de propria viață este corelat cu îndeplinirea unor obiective care țin de sfera familială, de legătura cu grupul de prieteni și de activitatea socială, în timp ce obiectivele din sfera profesională, succesul în carieră sau în afaceri s-ar părea că nu sunt la fel de relevante. Având în vedere astfel de constatări, societățile evoluate au conceput politici guvernamentale care încurajează participarea la viața comunității și petrecerea unui timp mai îndelungat alături de familie, fapt posibil prin adoptarea de către companii a unui program de lucru flexibil sau chiar scurtarea timpului petrecut la serviciu (vezi cazul recent al Suediei, care experimentează trecerea la programul de muncă de 6 ore). 

2. Fii activ!

Tips & tricks: Fă o plimbare! Ieși la alergat! Mergi cu bicicleta! Joacă-te! Ocupă-te de grădină! Dansează! Ideal ar fi să descoperi o activitate care îți face plăcere, potrivită stilului tău de viață și condiției fizice. Cu certitudine mișcarea te va face să te simți din ce în ce mai bine.

S-a demonstrat științific făptul că mișcarea îmbunătățește nu doar forma fizică, ci și starea de spirit, eliminând riscurile depresiei, pe care specialiștii au numit-o boala secolului. Pentru copii, exercițiile fizice sunt utile în dezvoltarea abilităților motorii, iar la vârstele înaintate acestea amână considerabil procesul de îmbătrânire. O societate preocupată de starea de bine a indivizilor va acorda prioritate unor aspecte precum menținerea spațiilor verzi, crearea de condiții pentru folosirea bicicletelor în detrimentul automobilelor, facilitarea practicării sportului de orice fel.

3. Observă!

Tips & tricks: Fii atent la schimbarea anotimpurilor! Savurează fiecare moment, indiferent dacă ești în drum spre serviciu, dacă iei prânzul sau stai de vorbă cu un prieten! Obișnuiește-te să fii cu adevărat prezent în propria viață! Această atenție, practicată conștient și consecvent, îți va aduce mulțumirea dorită.

Este bine să îți urmărești constant gândurile, sentimentele și reacțiile, pentru că numai reflectând asupra a ceea ce ți se întâmplă, vei ajunge să știi ce îți dorești de la viață și ce contează pentru tine. În ziua de astăzi suntem asaltați de tot felul de informații, așa că ne rămâne din ce în ce mai puțin timp pentru reflecție și autoanaliză. De aceea, momentele în care ești doar tu cu tine merită valorificate din plin. Nu este un lucru imposibil de făcut, dar trebuie să ți-l propui și să-ți amintești de el cât mai des.

4. Continuă să înveți!

Tips & tricks: Încearcă mereu ceva nou sau redescoperă pasiuni mai vechi! Repară singur bicicleta! Învață să cânți la un instrument sau să prepari o rețetă! Dacă se poate, asumă-ți o responsabilitate nouă la locul de muncă! În orice caz, stabilește-ți singur o provocare anume sau propune-ți să faci ceva ce    ți-ar plăcea! Când înveți lucruri noi, devii mai încrezător și, pe deasupra, ai parte de distracție.

Psihologii susțin ideea că învățarea este esențială pentru orice categorie de vârstă, contrar opiniei generale că este bine  să înveți cât se poate de multe lucruri în primii ani de viață. De fapt, acumularea de noi competențe se poate face oricând, astfel încât o persoană interesată de propriul nivel de dezvoltare să se asigure că poate ține piept provocărilor permanente pe care le întâlnește. În plus, principiul enunțat mai sus îl susține pe cel anterior, deoarece învățatul are și rol de facilitate a relațiilor interpersonale.

5. Dăruiește!

Tips & tricks: Fă un gest frumos față un prieten sau, de ce nu, față de un străin! Arată-ți recunoștința (e puțin probabil să nu ai câteva lucruri evidente pentru care să mulțumești)! Zâmbește mai des! Oferă din timpul tău celor care au nevoie de ajutor!

Neurologii evidențiază, în studiile de specialitate, beneficiile comportamentului cooperant. Desigur că este de dorit ca atitudinea ta generoasă în raport cu alții să aibă parte de un răspuns pe măsură. În relațiile noastre cu ceilalți, reciprocitatea este importantă, întrucât a da și a primi constituie modul garantat de consolidare a încrederii dintre oameni și asigură o bună funcționare a comunității din care facem parte. Totuși, nu e cazul să pretinzi o recompensă imediată pentru fiecare faptă bună. Încearcă să aplici cât mai frecvent principiile prezentate și vei vedea că rezultatele pozitive nu se vor lăsa prea mult așteptate.

Cursuri

Testimoniale

Echipa

Blog